Ετικέτες

ΑΕΠ (1) ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ (1) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (1) ΑΚΕΛ (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ (1) ΑΜΥΝΑ (1) ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (2) ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ (2) ΑΝΕΡΓΙΑ (4) ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1) ΑΝΤΟΡ (1) ΑΠΕΡΓΙΑ (3) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ (2) ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (4) ΑΧΑΪΑ (1) ΒΙΒΛΙΟ (1) ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (1) ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (9) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (1) ΓΛΥΝΟΣ (1) ΓΣΕΒΕΕ (2) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (4) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (4) ΔΟΣΕΙΣ (1) ΕΒΡΑΙΟΙ (1) ΕΓΣΣΕ (2) ΕΕΤΗΔΕ (2) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (2) ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ (1) ΕΚΔΗΛΩΣΗ (6) ΕΚΕΒΙ (1) ΕΛΕΥΣΙΝΑ (1) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (4) ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ (1) ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ (2) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (1) ΕΠΣ (2) ΕΡΓΑΣΙΑ (2) ΕΡΤ (7) ΕΣΠΑ (4) ΕΣΤΙΑΣΗ (1) ΕΤΕ (1) ΕΥΡΩΠΗ (2) ΘΕΑΤΡΑ (1) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2) ΘΡΑΚΗ (2) ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ (1) ΚΑΜΙΝΗΣ (2) ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ (1) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (1) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) ΚΙΚΙΛΙΑΣ (1) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (2) ΚΟΜΙΣΙΟΝ (1) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (36) ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ (1) ΚΥΠΡΟΣ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (2) ΜΑΝΩΛΑΔΑ (1) ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ (1) ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ (1) ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (3) ΜΠΑΡΟΖΟ (1) ΝΑΚΟΣ (1) ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (1) ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ (1) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (2) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1) ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ (1) ΝΕΟΛΑΙΑ (2) ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (3) ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ (2) ΝΤΟΛΤ (1) ΞΗΡΟΤΥΡΗ (1) ΟΑΕΔ (1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (6) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (7) ΟΛΜΕ (4) ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ (1) ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (1) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1) ΟΜΙΛΙΑ (4) ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ (1) ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (1) ΟΣΚ (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (3) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ (3) ΠΑΝΟΥΣΗΣ (1) ΠΑΣΕΓΕΣ (1) ΠΑΣΟΚ (2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (1) ΠΝΠ (1) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (11) ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ (1) ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ (1) ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (1) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (9) ΡΕΠΟΥΣΗ (5) ΣΑΛΑΜΙΝΑ (1) ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ (1) ΣΕΒ (1) ΣΚΑΪ (1) ΣΟΙΜΠΛΕ (1) ΣΟΥΛΤΣ (1) ΣΤΕ (1) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (1) ΣΥΖΗΤΗΣΗ (1) ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ (5) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (1) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (3) ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ (1) ΣΥΡΙΖΑ (3) ΤΕΕΠ (3) ΤΖΑΒΑΡΑΣ (1) ΤΟΥΡΚΙΑ (1) ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (1) ΤΡΟΪΚΑ (1) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ (1) ΤΣΙΜΕΝΤΑ (1) ΤΣΙΠΡΑΣ (2) ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ (3) ΥΓΕΙΑ (1) ΦΑΠ (1) ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (1) ΦΠΑ (1) ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ (1) ΧΑΛΚΙΔΑ (1) ΧΑΝ (3) ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ (2) ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (12) ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ (1) ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (1) ATHENS GAY PRIDE (1) EBU (1) EUROBANK (1) EVIMA (1) LAFARGE (1) MEGA (2)

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας



Η  θέση της ΔΗΜΑΡ για τον Ενιαίο  Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι φόροι που ισχύουν σήμερα, δηλαδή το Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που λήγει το 2012 και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (που επιβάλλεται το 2012 σε ιδιοκτησίες άνω των 200.000 αντικειμενική αξία),  από ένα  Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Η διαφορά ανάμεσα στο ΕΕΤΗΔΕ και στο νέο φόρο είναι ουσιαστική. Το ΕΕΤΗΔΕ καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, το συντελεστή ζώνης και την παλαιότητα ανά ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, ενώ ο νέος φόρος καθορίζεται αποκλειστικά από το σύνολο της  αντικειμενικής αξίας της συνολικής ιδιοκτησίας ενός εκάστου φορολογούμενου.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας  έχει  διαφορετική λογική από το ΕΕΤΗΔΕ ,   δομείται στη βάση των αντικειμενικών αξιών, έχει προοδευτικά αυξανόμενο συντελεστή επιβάρυνσης και τελικά να είναι δικαιότερος μέσω της αύξησης του  αριθμού των υπόχρεων και αλλάζοντας τη συμμετοχή αυτών.
Η ανάλυση της πρότασης της ΔΗΜΑΡ
Στην πρόταση που καταθέσαμε ως Δημοκρατική Αριστερά – με επεξεργασία του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής   προτείνουμε την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και του ισχύοντος για ιδιοκτησίες άνω των 200.000€ Φ.Α.Π, με ένα Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Ε.Φ.Α.Π). Ο φόρος αυτός θα προκύπτει στη βάση της αντικειμενικής άξιας των ακινήτων και θα είναι προοδευτικά αναλογικός.  Με αυτή την πρόταση μας το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αντίστροφα για τους μικροϊδιοκτήτες προβλέπεται  μεγάλη  μείωση φόρου σε σχέση με τις ρυθμίσεις του ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό γίνεται με τον ορισμό συντελεστών  με αύξουσα τάση (ενδεικτική κλίμακα είναι έως 30.000€ αφορολόγητο, 30.000 – 50.000€  φορολογικός συντελεστής 0,1%, 50-200.000 €  φορολογικός συντελεστής 0,2% και ολοκλήρωση της κλίμακας με ανώτερο φορολογικό συντελεστή 1,5%).


Με την πρόταση μας καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού  που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, διότι η άντληση του συνολικού ποσού  γίνεται από φορολογική βάση 1.300 δις € (το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) αντί φορολογικής βάσης 450 δις € (το σύνολο των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων). Αυτό θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση της επιβάρυνσης.
Η φοροελάφρυνση αυτή χρηματοδοτείται κυρίως από:
ü  Την ένταξη όλων των ακινήτων στην φορολογητέα ύλη (συμπεριλαμβανομένων των  αγροτεμαχίων με διαφορετική επιβάρυνση  στα καλλιεργήσιμα και στα μη καλλιεργήσιμα).
ü  Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών (π.χ. των ακινήτων που εκμισθώνονται στο δημόσιο, βίλες που  έχουν  εκκλησάκι κ.λ.π )
ü  Την αύξηση της συμμετοχής των εκτός σχεδίου ακινήτων.
ü  Τον υπολογισμό της φορολόγησης με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
ü  Τη μικρή αύξηση της φορολογία ακίνητης περιουσίας εντός σχεδίου των Νομικών Προσώπων.
Το επίπεδο αποδοχής της πρότασης
Η πρόταση για τον  Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΦΑΠ)  έχει συμφωνηθεί - στα βασικά του σημεία - από την  ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των 3 κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα προβλήματα που υπάρχουν για την εφαρμογή της πρότασης είναι τα εξής:
α) Η  έλλειψη δεδομένων σχετικά με τα αγροκτήματα αλλά και δυσλειτουργίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, παράμετροι που κάνουν να  φαντάζει ρεαλιστικότερη η συνέχιση   για ένα χρόνο ακόμη του ΕΕΤΗΔΕ.
β) Υπάρχει αντίδραση από αυτούς που σήμερα δεν πληρώνουν ή πληρώνουν λιγότερα.  Συγκριμένα  αυτό αφορά όσους έχουν ιδιοκτησίες υψηλής αντικειμενικής αξίας, όσους έχουν ακίνητα αλλά μη ηλεκτροδοτούμενα (π.χ Εταιρείες ακινήτων) κ.λ.π
Είναι σαφές ότι εκτός από τεχνικές δυσκολίες , για τις οποίες πιστεύουμε ότι είναι αντιμετωπίσιμες, υπάρχουν και πολιτικές αντιδράσεις στο χώρο Νέας Δημοκρατίας για την προώθηση μιας τέτοιας λύσης.
Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων οδήγησε στο να σταματήσει η συζήτηση  και η εργασία για την προετοιμασία εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Γιατί η ΔΗΜΑΡ παρεμβαίνει με επιμονή στο θέμα του ΕΕΤΗΔΕ 
Το ΕΕΤΗΔΕ είχε έκτακτο χαρακτήρα και η αντικατάσταση του από ένα δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας αποτελεί δέσμευση του συμφωνημένου πλαισίου κυβερνητικής πολιτικής. Η προώθηση του σε πολιτικό επίπεδο και η οργανοτεχνική προετοιμασία αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης.
Η αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ΕΦΑΠ, ακόμη και αν για δημοσιονομικούς λόγους παραμείνει ίδιο το συνολικό ποσό φόρου, θα επιφέρει μια δικαιότερη επιβάρυνση στους υπόχρεους. 
Το πέρασμα της χώρας σε μια κανονικότητα αποτελεί κεντρικό στόχο για τη  Δημοκρατική Αριστερά.     
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς
Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.  Φώτης Κουβέλης έθεσε την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. Η πρόταση υποστηρίχτηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ  δήλωσε τα εξής:
«Αντιμετωπίσαμε όλα εκείνα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Και βεβαίως συζητήσαμε και το θέμα του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, το ΕΕΤΗΔΕ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση, με κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και μάλιστα, με προοδευτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες. Βεβαίως, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, αλλά με την έως σήμερα ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, η πλήρης αποδέσμευση από τις άλλες υποχρεώσεις του χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος. Και όποιος δεν θέλει, θα διαβιβάζεται αρμοδίως στην ΔΟΥ που ανήκει και εκεί θα καταβάλλει το φόρο του.»
Αμέσως μετά τη συνάντηση δόθηκε στους οικονομικούς συντάκτες ένα ανεπίσημο έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών που  ξεκάθαρα αναφέρονταν ότι θα υπάρξει απλώς μια αλλαγή ονομασίας του ΕΕΤΗΔΕ σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με κάποιες ελαφρύνσεις (« η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι ο ΕΕΤΗΔΕ να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος…»). Ακολούθησαν συναφείς δηλώσεις που δημιούργησαν  σύγχυση  για την τελική απόφαση.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε, την επόμενη ημέρα,  στις 4/4/2013, δήλωση αποκαθιστώντας τα συμφωνηθέντα και το πολιτικό πλαίσιο που δεσμεύει τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η δήλωση είναι οι εξής:
    
 « Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών μου, μετά τη συνάντηση και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με την κοινή θέση με την οποία προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, επισημαίνω ότι:
Από το 2013 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά:
ü  Προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες),
ü  Αφορολόγητο όριο,
ü  Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ως προς το μηχανισμό είσπραξης, το 2013 αποτελεί μεταβατικό έτος κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ή ΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης. Από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων αποδεσμεύεται από τους μηχανισμούς της ΔΕΗ και συνδέεται με τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης.
Η διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προϋποθέτει την επεξεργασία των ειδικών του χαρακτηριστικών από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.»
Συμπεράσματα  - σημεία αιχμής της θέσης της ΔΗΜ.ΑΡ.
1.      Θεωρούμε ότι φόρος επί της ακίνητης περιουσίας πρέπει να υπάρχει, όπως  συμβαίνει σε όλες τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύει η χώρα μας ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη ισορροπίας, μεταξύ αφενός της κάλυψης των δημοσιονομικών στόχων και αφετέρου της  μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα των ασθενέστερων.
2.      Ζητούμε την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με ένα Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας,  που θα έχει περισσότερους υπόχρεους, δικαιότερη/ προοδευτική  επιβάρυνση και ουσιαστική ελάφρυνση για τους πολίτες με ιδιοκτησία μικρής ή μεσαίας αντικειμενικής αξίας. Αυτή είναι η θέση στην οποία πρέπει να επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
3.       Οποιεσδήποτε δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε κάθε περίπτωση η τελική λύση που θα συμφωνηθεί πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου φόρου και δημόσια δέσμευση για τα ειδικά του χαρακτηριστικά, μετά από συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.