Ετικέτες

ΑΕΠ (1) ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ (1) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (1) ΑΚΕΛ (1) ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ (1) ΑΜΥΝΑ (1) ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (2) ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ (2) ΑΝΕΡΓΙΑ (4) ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1) ΑΝΤΟΡ (1) ΑΠΕΡΓΙΑ (3) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ (2) ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (4) ΑΧΑΪΑ (1) ΒΙΒΛΙΟ (1) ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (1) ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (9) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (1) ΓΛΥΝΟΣ (1) ΓΣΕΒΕΕ (2) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (4) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (4) ΔΟΣΕΙΣ (1) ΕΒΡΑΙΟΙ (1) ΕΓΣΣΕ (2) ΕΕΤΗΔΕ (2) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (2) ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ (1) ΕΚΔΗΛΩΣΗ (6) ΕΚΕΒΙ (1) ΕΛΕΥΣΙΝΑ (1) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (4) ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ (1) ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ (2) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (1) ΕΠΣ (2) ΕΡΓΑΣΙΑ (2) ΕΡΤ (7) ΕΣΠΑ (4) ΕΣΤΙΑΣΗ (1) ΕΤΕ (1) ΕΥΡΩΠΗ (2) ΘΕΑΤΡΑ (1) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2) ΘΡΑΚΗ (2) ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ (1) ΚΑΜΙΝΗΣ (2) ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ (1) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (1) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (2) ΚΙΚΙΛΙΑΣ (1) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (2) ΚΟΜΙΣΙΟΝ (1) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (36) ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ (1) ΚΥΠΡΟΣ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (2) ΜΑΝΩΛΑΔΑ (1) ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ (1) ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ (1) ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (3) ΜΠΑΡΟΖΟ (1) ΝΑΚΟΣ (1) ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (1) ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ (1) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (2) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1) ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ (1) ΝΕΟΛΑΙΑ (2) ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (3) ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ (2) ΝΤΟΛΤ (1) ΞΗΡΟΤΥΡΗ (1) ΟΑΕΔ (1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (6) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (7) ΟΛΜΕ (4) ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ (1) ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (1) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1) ΟΜΙΛΙΑ (4) ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ (1) ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (1) ΟΣΚ (1) ΠΑΙΔΕΙΑ (3) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ (3) ΠΑΝΟΥΣΗΣ (1) ΠΑΣΕΓΕΣ (1) ΠΑΣΟΚ (2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (1) ΠΝΠ (1) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (11) ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ (1) ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ (1) ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (1) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (9) ΡΕΠΟΥΣΗ (5) ΣΑΛΑΜΙΝΑ (1) ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ (1) ΣΕΒ (1) ΣΚΑΪ (1) ΣΟΙΜΠΛΕ (1) ΣΟΥΛΤΣ (1) ΣΤΕ (1) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (1) ΣΥΖΗΤΗΣΗ (1) ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ (5) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (1) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (3) ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ (1) ΣΥΡΙΖΑ (3) ΤΕΕΠ (3) ΤΖΑΒΑΡΑΣ (1) ΤΟΥΡΚΙΑ (1) ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (1) ΤΡΟΪΚΑ (1) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ (1) ΤΣΙΜΕΝΤΑ (1) ΤΣΙΠΡΑΣ (2) ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ (3) ΥΓΕΙΑ (1) ΦΑΠ (1) ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (1) ΦΠΑ (1) ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ (1) ΧΑΛΚΙΔΑ (1) ΧΑΝ (3) ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ (2) ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (12) ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ (1) ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (1) ATHENS GAY PRIDE (1) EBU (1) EUROBANK (1) EVIMA (1) LAFARGE (1) MEGA (2)

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

1) Νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας - Νομοσχέδιο Διευκόλυνση Δανειοληπτών



1. Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο ΕΕΤΗΔΕ(και η μετεξέλιξή του για το 2013, ο ΕΕΤΑ) από ένα ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα είναι δικαιότερος, αναλογικότερος και προοδευτικός.
Είναι ανάγκη να υπάρξει διεύρυνση της φορολογητέας ύλης κυρίως με ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας τα οποία σήμερα φορολογούνται ελάχιστα ή καθόλου..
Με δεδομένη τη δέσμευση του προϋπολογισμού ότι πρέπει να υπάρξουν εισπράξεις 2,6 δις από τη φορολογία ακινήτων ένταξη στη φορολόγηση αστικών ακινήτων πέρα από αυτά που είναι ηλεκτροδοτούμενα, οικοπέδων, αγροτεμαχίων, καθώς και ακινήτων που είναι εκτός σχεδίου, διευρύνει τη φορολογική βάση από 450 δις περίπου, σε 1,3 τρις.
Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ατομικής επιβάρυνσης και ο καθένας θα πληρώσει λιγότερο για το ακίνητο το οποίο φορολογήθηκε με τον προηγούμενο τρόπο.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι φόρος επί της ακίνητης περιουσίας πρέπει να υπάρχει.
Είναι Δημοκρατική αρχή ότι όποιος « δεσμεύει»  ατομικά δημόσιο χώρο πρέπει να φορολογείται με έναν δίκαιο τρόπο ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση των ασθενέστερων και στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων.
Είναι γνωστό ότι εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες υπάρχουν και πολιτικές αντιδράσεις κυρίως από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας για τη μη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η ΔΗΜΑΡ καταβάλει προσπάθεια ώστε η καινούρια φορολόγηση να έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης με:
1.Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
2. Προοδευτική επιβάρυνση
3. Αφορολόγητο όριο ή ισοδύναμό του..

Σημ: Η μόνη μέχρι στιγμής συμφωνία ΥΠΟΙΚ και τρικομματικής επιτροπής, μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ,  είναι οι εξαιρέσεις που ισχύουν για την υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΑ-άνεργοι, νοικοκυριά με χαμηλότατα εισοδήματα(και αυτή πρόταση της ΔΗΜΑΡ)- θα ισχύουν και για το νέο φόρο

 Το όλο ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένοντας την ολοκληρωμένη  γραπτή πρόταση από το ΥΠΟΙΚ, που θα μας την παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 10/06/13

2. Η ΔΗΜΑΡ, απέτρεψε με συγκεκριμένη πρόταση τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» με τη μορφή του κατεπείγοντος και πέτυχε να εισαχθεί το εν λόγω νομοσχέδιο με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο ωστόσο έπρεπε να είχε κατατεθεί προ πολλού, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα υπερχρεωμένα για τα στεγαστικά τους δάνεια νοικοκυριά, και εξορθολογίζει το ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη). Όμως, χρειάζονται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις ώστε το Σχέδιο Νόμου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαίτερα αυτές των ευπαθών ομάδων που έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδηματός τους και δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παραμένει βέβαια η ανάγκη να διευκρινιστούν οι συνθήκες για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί (κόκκινα δάνεια).
Ειδικότερα, έχοντας ως κύρια κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που το έχουν ανάγκη σήμερα, στην Επιτροπή της Βουλής προτείναμε:
1.    Να προστεθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο των ελεύθερων επαγγελματιών με κριτήρια που ισχύουν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι για ακόμη μία φορά εξαιρούνται από μία ευνοϊκή ρύθμιση (Τροπολογία-Προσθήκη αρ.2 παρ.Β1). Ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και μικροβιοτέχνες, που έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις για ιδιωτικούς λόγους αλλά και για την κύρια κατοικία τους, έχουν υποστεί κι αυτοί τις συνέπειες της κρίσης παρουσιάζοντας μείωση εισοδημάτων από το 2009 που ξεπερνάει κατά πολύ το 20% που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον μια ευπαθή κοινωνική ομάδα και σε ιδιωτικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.
2.    Να υπάρξει μείωση των επιτοκίων για την περίοδο χάριτος για όλες τις περιπτώσεις των ρυθμίσεων, προκειμένου να αποτραπεί η διαιώνιση  της αποπληρωμής των δανείων (Τροπολογία αρ.5).  
3.    Να διαφοροποιηθούν γενικά τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά κυρίως αυτά που αφορούν τους άνεργους, τους ανάπηρους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν ουσιαστικά από αυτή τη ρύθμιση (Τροπολογία-Προσθήκη αρ.2 παρ.Β2).
4.   Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας,  η ΚΟΙΝ. Ομάδα έκρινε αναγκαία τη παράταση της προθεσμίας αναστολής αυτών ως το τέλος του 2015 και ήδη κατέθεσε Τροπολογία-Προσθήκη άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.